Gå til hovedinnhold Gå til søk

Hva er bærekraftig utvikling?

Brundtlandkommisjonen lanserte begrepet bærekraftig utvikling allerede i 1987 som «utvikling som imøtekommer dagens behov uten å kompromittere evnen til fremtidige generasjoner til å møte sine egne behov». Denne definisjonen understreker to nøkkelprinsipper: langsiktig rettferdighet mellom generasjoner og balanse mellom ulike dimensjoner av utvikling (FN-sambandet, 2023).

En av de største utfordringene med bærekraftig utvikling er å oppnå en balanse mellom de tre dimensjonene; økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft.

Økonomisk bærekraft i vår region krever innovasjon og tilpasning til både lokale og globale markeder. Ved å balansere den økonomiske utviklingen med miljømessig forvaltning og sosial rettferdighet, sikrer vi at økonomisk vekst bidrar positivt til samfunnet og ikke forverrer eksisterende sosiale eller miljømessige problemer.

Sosial bærekraft handler om å skape robuste samfunn der innbyggernes livskvalitet prioriteres. Gjennom partnerskap og lokalt samarbeid kan vi sammen bidra til å bygge inkluderende samfunn hvor alle har muligheter til å bidra og dra nytte av regionens vekst.

Miljømessig bærekraft må prioriteres for å beskytte naturressursene våre, som er essensielle ikke bare for lokalmiljøet, men også som en del av det globale økosystemet.

Langsiktig verdiskaping gjennom samarbeid

For å oppnå balanse i de tre bærekrafts dimensjonene må vi tenke langsiktig og samarbeide på tvers av sektorer og interesser. Kortsiktig gevinst og resultater dominerer ofte dagens resultatmålinger, både i næringslivet og offentlig sektor, men det er essensielt at vi holder fokus på langsiktig verdiskaping. Kraft bærekraftsenter i Bodø er et sentralt initiativ som viser hvordan samarbeid kan føre til en mer bærekraftig samfunnsutvikling.

Kraft bærekraftsenter ble etablert i 2021 som et initiativ fra Bodø kommune og representanter fra et nytenkende næringsliv og universitet for å løse samfunnsutfordringene en kommune ikke kan eller bør løse alene. Etableringen ble til etter et tydelig ønske og behov fra næringslivet og akademia for et mer systematisk og forpliktende samarbeid, på en nøytral og felles arena. Med over 60 partnere, inkludert 18 eiere fra ulike sektorer, har Kraft blitt en viktig plattform for kunnskapsdeling og innovasjon. Dette partnerskapet gir bedrifter og organisasjoner verktøyene de trenger for å tilpasse seg bærekraftige praksiser og de stadig nye retningslinjene fra nasjonale myndigheter og EU. Ved å samle aktører på tvers av sektorer, fremmer partnerskapet en helhetlig tilnærming til bærekraft som balanserer økonomiske, miljømessige og sosiale hensyn.

Lokale ledestjerner i bærekraftig utvikling

Et blomstrende næringsliv som har kunnskap om bærekraft, er avgjørende for hele lokalsamfunnet både i dag og i fremtiden. Vi har mange bærekraftstjerner i kraftpartnerskapet, og flere av de har vært med helt fra starten. Kraftpartnerne Nordkontakt, Coop Nordland og Løvold Solutions er noen eksempler på lokale bedrifter som har klart å stå i dette arbeidet over tid og har klart å integrere bærekraft i sine forretningsmodeller.

Nordkontakt fokuserer på bærekraft gjennom hele sin verdikjede, fra automatisering til avfallshåndtering. Coop Nordland har implementert bærekraftsmål som en integrert del av sin strategi, med tiltak som energieffektivisering og reduksjon av matsvinn samtidig som de sørger for anstendig arbeid til mange som faller utenfor. Løvold Solution balanserer økonomisk vekst med miljøhensyn ved å sikre bærekraftige løsninger innen havbruk og bidra til lokal verdiskaping.

Kraft som arena fungerer som en katalysator for bevisstgjøring og endringsstøtte, og spiller en avgjørende rolle i å øke bevisstheten om bærekraftige praksiser. Gjennom felles kompetanseløft og konkrete prosjekter, legger denne nøytrale arenaen til rette forvirksomheters konkurransefortrinn og styrker deres evne til å møte fremtidige utfordringer og muligheter. Dette er spesielt viktig i en tid hvor teknologisk utvikling skjer raskere enn noen gang, og hvor nye rammebetingelser stadig introduseres.

Samarbeid er nøkkel til suksess

Samarbeid er nøkkelen til å nå bærekraftsmålene, og det er avgjørende at vi heier hverandre frem. Kraftpartnerskapet er et levende eksempel på hvordan positivitet og gjensidig støtte kan føre til nyskaping og langsiktig suksess. Gjennom å dra nytte av hverandres erfaringer og kompetanse, kan vi sammen skape et mer bærekraftig samfunn. La oss derfor fortsette å samarbeide, inspirere og støtte hverandre i arbeidet for en bærekraftig fremtid.

Styret i Kraft Nord AS

Anita Skog,
styreleder i Kraft bærekraftsenter.

Tom E. Kristiansen,
styremedlem, Nordkontakt.

André Løvold,
styremedlem, Løvold Solutions.

Øystein Nystad,
styremedlem, pensjonist.

Stine Hanssen
styremedlem, NAV.

Adrian Reftun,
styremedlem, student.

Gry Alsos,
styremedlem, Nord universitet.

Daniel Bjarmann-Simonsen,
styremedlem, Bodø kommune

Marianne Bahr Simonsen,
daglig leder i Kraft bærekraftsenter.

Vi bruker informasjonskapsler for å tilby deg en bedre brukeropplevelse. Les personvernvilkår.