Ekte. Arktisk. Lidenskap.
Nord for polarsirkelen finner du Arktisk Filharmoni, verdens yngste og nordligste profesjonelle orkester. Med Bodø og Tromsø som hjemmebane, spiller orkesteret hvert år over 200 forestillinger og konserter i så vel hjembyene som på turné både i landsdelen og utenlands.
Arktisk Filharmoni gjenspeiler en dyp forpliktelse til bærekraft, harmonisert med FNs bærekraftsmål. Orkesterets bærekraftsinitiativer er en symfoni av ansvarlig praksis og visjonære ambisjoner, med et sterkt ønske om å bidra til økt rettferdig og bolyst.
Les mer om Arktisk Filharmoni her
Partnerskapet i Kraft var starten på bærekraftsarbeidet
Det er ikke tilfeldig at Arktisk Filharmoni startet bærekraftsarbeidet sitt forteller Frank G. Robertsen, som er økonomi- og administrasjonssjef. Det var nemlig partnerskapet og inspirasjonen fra andre partnere som startet prosessen som skulle vise seg å bli sterkt integrert i deres strategi.
– Kraft var grunnen til at vi startet med bærekraftsarbeidet i utgangspunktet, gjennom inspirasjon fra bærekraftsarbeidet til andre partnere.
– I dag er vi det orkestret i Norge som har kommet lengst med bærekraftsarbeidet, som igjen inspirerer de andre orkestrene. Vi har blitt en pådriver for bærekraft, hvor materiale vi bruker går i arv videre. Dette er vi selvfølgelig stolte av.
En overordnet forpliktelse til å ta bærekraft på alvor
– For oss betyr bærekraft først og fremst en overordnet forpliktelse til å ta bærekraft på alvor. Bærekraft er noe alle prater om, men strukturert arbeid og innsats kreves for å effektivisere det.
Forteller Charlotte Gjertsen, som jobber på avdelingen for salg, arrangement og publikum.
– Strategien vår, som revideres hvert tredje til fjerde år, har nylig blitt oppdatert for å inkludere viktige punkter fra vesentlighetsanalyse, som nå styrker vårt fokus på bærekraft og FNs bærekraftsmål. Disse målene er nå forankret i våre grunnidéer.
Arbeidet med å velge bærekraftige mål ble mer utfordrende enn først antatt. De oppdaget raskt at de var gode på mye mer enn de var bevisste på, noe som gjorde ekskluderingsprosessen utfordrende.
– Vi endte med en lang liste med løfter og tiltak, hvor vi fant det utfordrende å velge. I dag har vi en plan med fokusområder, temaer og ambisjoner koblet til FNs bærekraftsmål. Mye av det vi gjør treffer flere av målene, og noen vil vi nok aldri kunne ferdigstille, men ta med oss videre. Det er jo en løpende prosess, med et langsiktig mål om å bli bedre.
Det handler om å tørre å ta bærekraftige valg
Orkesterets bærekraftsarbeid strekker seg utover musikkproduksjonen; de tar ansvar for sosiale og klimamessige påvirkninger.
«Alt vi gjør gratis er for å øke rettferdighet.»
Allerede før bærekraftsarbeidet startet hadde de nokså ubevisst jobbet med bærekraft i den sosiale dimensjonen. Dette blant annet gjennom tilbud om gratiskonserter på både sykehjem og barnehager, en praksis som styrker rettferdighet og tilgjengelighet i kulturlivet.
De tar ytterligere et sosialt ansvar gjennom å sørge for kjønnsbalanse og likestilling i ansettelser, og ved å velge kortreist mat og frilansere for arrangementer om mulig.
– Vi har en grunntanke om at hver handling teller.
Arktisk Filharmonis engasjement for klima reflekteres også i deres turnévirksomhet, der de flere ganger har arrangeret konferanser med fokus på klima og miljø, hvor de har hyret inn eksperter for å øke kunnskap og bevissthet om disse kritiske temaene. Samtidig velger de bevisst transportmidler som minimerer deres karbonavtrykk, og de reduserer antallet fysiske programmer under konserter for å kutte ned på papirforbruket.
-Igjen er det grunntanken om at hver handling teller, som vi tror er essensielt innen bærekraftsarbeid.
Relæxte konserter
Et av deres mest nyskapende tiltak er «Relæxte» konserter, som er spesielt tilpasset for å gjøre kulturelle opplevelser tilgjengelige for de som finner det utfordrende å delta i vanlige forestillinger.
– Vi setter opp egne visninger med noen små tilpasninger som gjør at flere får en reell mulighet til å delta.
I Bodø er de foreløpig alene om dette konseptet, men ønsket om å inspirere andre til å utvikle lignende tilbud er stort.
– Konseptet krever mye ressurser i alle ledd, men vi skal forbedre, utvide og få det gode budskapet ut. Vi ønsker å få med flere på konseptet med et mål om å styrke kulturtilbudet i Bodø.
Utfordringer underveis
Selv om veien mot bærekraft er krevende og tidsintensiv, tar Arktisk Filharmoni utfordringen på strak arm.
– Vår største utfordring er uten tvil tid! Samtidig er det todelt.
Ved den sosiale dimensjonen tar de naturlig et ansvar. Det er mer ressurskrevende å inkludere det forretningsmessige og klima, men ønsket er å oppnå så god balanse som mulig mellom alle de tre dimensjonene i bærekraft.
– Ingen av de dagligdagse oppgavene har gått bort, så arbeidet med bærekraft kommer i tillegg. Det merkes også i møter og andre prosesser at tiden i utgangspunktet ikke strekker til, så å få tid til å inkludere bærekraft i alle prosesser er en utfordring.
Klimaregnskap er det neste store prosjektet
Med begrensede tidsressurser har de likevel forpliktet seg til nok et prosjekt for å styrke bærekraftig utvikling.
– Det neste store prosjektet for oss nå er klimaregnskapet hvor vi nylig har laget en avtale med leverandør. Målet er en oversikt over klimapåvirkningen vår, som på lengre sikt kan bidra til å redusere miljøfotavtrykk.
Arktisk Filharmoni har et ønske om å utgjøre en forskjell, og det er liten tvil om at de kommer til å leve opp til forpliktelsene.
– Vi har et generelt løpende mål om å bli bedre, få flere til å bli bedre, og at bærekraft får større plass.
Råd til andre som ønsker å starte bærekraftsarbeidet
I sin reise mot økt bærekraft, fremhever Arktisk Filharmoni viktigheten av kollektiv innsats og tidlig involvering.
– For å vekke bevissthet og samle verdifulle innspill, arrangerte vi arbeidsgrupper og kickoff-møter med de ansatte, styrket av ekstern ekspertise helt i starten av arbeidet.
Ekstern konsulent ga nye perspektiver og dybde i forståelsen av bærekraft, noe de vil anbefale videre.
Samtidig opprettet de en digital idéplattform på Workplace, hvor ansatte fritt kan dele alt fra visjonære konsepter til praktiske hverdagstips, som å foretrekke samkjøring fremfor solo bilturer.
– Det var inspirerende å observere den umiddelbare viljen og engasjementet, noe som gjorde initiativet til en suksesshistorie.
Orkesterets erfaring viser at tidlig involvering ikke bare akselererer bevisstgjøringsprosessen, men også kultiverer en bærekraftig kultur.
«Vi anbefaler på det sterkeste andre organisasjoner å ta lignende skritt. Det gjorde en merkbar forskjell for oss.»

Bærekraftige tiltak i filharmonien
I det arktiske hjertet av Norge gjenspeiler Arktisk Filharmoni en dyp forpliktelse til bærekraft, harmonisert med FNs bærekraftsmål. Orkesterets bærekraftsinitiativer er en symfoni av ansvarlig praksis og visjonære ambisjoner, spesifikt rettet mot følgende mål:
Mål 3: God helse og livskvalitet
Mål 5: Likestilling mellom kjønnene
Mål 11: Bærekraftige byer og lokalsamfunn
Mål 12: Ansvarlig forbruk og produksjon
Mål 13: Stoppe klimaendringene
Mål 17: Samarbeid for å nå målene
Med øye for både det lokale og det globale, streber Arktisk Filharmoni etter å orkestrere en fremtid hvor musikk og bærekraft går hånd i hånd. Her er filharmoniens ambisjoner, satt for 2023, som synger av engasjement for planeten, menneskene og samfunnet.
Ambisjoner Klima og miljø
- Vi vil søke å redusere våre klimagassutslipp til et minimum gjennom fokus på gode transportløsninger, effektive programpunkter og innkjøp som vektlegger gjenbruk og levetid
- Vi skal i kraft av vår posisjon og lokasjon ha et bevist forhold til klimautfordringene i Arktis hvor vi vil løfte frem klima- og miljøutfordringer og bærekraftige valg gjennom program, konferanser og leverandørkrav
Ambisjoner sosiale forhold
- Våre ansatte skal oppleve engasjement og trivsel på sin arbeidsplass gjennom hele livsløpet ved fokus på utvikling, likeverd og fellesskap
- Vi skal være en arbeidsplass hvor mangfold, likestilling, arbeidsmiljø og HMS står sterkt og kontinuerlig bearbeides gjennom interaksjon og samhandling
- Vi brenner for å tilgjengeliggjøre vår kunst for alle mennesker og skal stadig søke nye distribusjonsmetoder for å nå et enda bredere publikum
- Vi skal gjennom våre verdier være relevante for flere utover vår kjernevirksomhet for å styrke demokratiet, øke engasjementet hos vårt publikum og styrke den offentlige samtalen
- Vi skal ha et bevisst forhold til kvalitet i vår formidling med fokus på å tydeliggjøre våre verdier og bærekraft for å kunne bygge forståelse og gi en utvidet opplevelse til vårt publikum
- Vi skal fortelle de historiene som ellers ikke blir fortalt med ønske om å spre engasjementet og behovet for de viktige debattene til våre interessenter og vårt publikum
- Vi skal være en trygg, pålitelig og synlig samarbeidspartner for det nordnorske og samiske lokalmiljøet gjennom inkludering og talentutvikling
Ambisjoner forretningsmessige forhold
- Vi skal gjennom tillit, tydelighet, åpenhet og relevans internt skape trygghet i oss selv som igjen vil reflekteres til publikum
- Vi skal gjennom vår posisjon være en god og bevisst samarbeidspartner med våre premissgivere og bidra til å løfte andre institusjoner og talenter som bidrar positivt til de arktiske utfordringene
Vesentlige påvirkningsområder
For å komme fram til disse målene og ambisjonene gjennomførte de en vesentlighetsanalyse i samarbeid med BDO, som avdekket deres mest vesentlige påvirkningsområder:
- Ansattes trivsel, engasjement og utvikling
- God forretningsetikk
- Etterlevelse av standarder for arbeidsmiljø, mangfold og HMS
- Redusere klimagassutslipp fra egen virksomhet
- Produktkvalitet
- Lokalt samfunnsansvar
- Markedskommunikasjon
- Godt samarbeid med premissgivere og bransjen
- Samfunnsengasjement
- Tilgjengelighet på tjenesten




Arktisk Filharmoni
«Ekte. Arktisk. Lidenskap.»
Arktisk Filharmoni er verdens yngste og nordligste profesjonelle orkesterinstitusjon. Deres visjon er å kjennetegnes av høy kvalitet og særegenhet.
Gjennom engasjement, spilleglede og sine verdier skal de være et av verdens mest ettertraktede orkestre.
Arktisk Filharmoni jobber aktivt med FNs bærekraftsmål. De ulike målene de har satt seg handler om økonomiske og sosiale forhold, samt klima og miljø. For hver av disse tre nivåene har de satt seg ambisjoner.